Ülkemizde 05.12.2019 tarihinde yayınlanan yeni kanuna göre, her türlü reklam hizmetleri ve reklamları sağlayan teknik hizmetler dahil olmak üzere sesli, görsel ya da dijital videolar, müzikler, oyunlar ve oyun içi uygulamalar, ortamlar ve bu hizmetleri sağlayan her türlü aracılık hizmetlerinden elde edilen gelir dijital hizmet vergisine girmektedir.
Dijital hizmet vergisi hesaplanırken eğer kazanç döviz yoluyla elde edildiyse kazancın sağlandığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirası’na dönüşümü yapılır. Dijital hizmet vergisi hiçbir şekilde gider olarak gösterilemez ve vergisel indirime tabii değildir. Dijital hizmet vergisi oranı %7,5’tir. Dijital hizmet vergisinin, Cumhurbaşkanı tarafından gerekli görüldüğü taktirde %1’e kadar indirimi ya da iki katına kadar oran artışı sağlanabileceği kanunda belirtilen bir diğer hükümdür.
Dijital hizmet vergisinin hesaplanıp tüzel ya da şahıs kişilerinden alınmaya başlanacağı tarih yeni yılın ilk aylarıdır. Dijital hizmet vergisi beyannamelerinin, vergilendirme dönemini takip eden ayın son akşamına kadar yapılması gerekmektedir. Ülkemizde dijital hizmet vergisi ücretleri, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığınca elektronik ortamda tesis edilecektir. İnternet Vergi Dairesinde her bir firmanın ya da kişinin vergi ödemelerini gerçekleştirebilmesi için, kullanıcı kodu, parola ve şifre verilir. “Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” bulunanlar ise hali hazırda olan kullanıcı kodu, parola ve şifreleriyle işlem yapacaklardır.
Dijital Hizmet Vergisinden Kimler Muaf Tutulmuştur?
Bir önceki hesap döneminde (takvim yılında), dijital hizmet vergisine konu hizmetlere ilişkin, Türkiye’de elde edilen kazancı 20 milyon Türk lirasından veya yurt dışında ki tüm ülkelerden kazanılan tüm hasılat 750 milyon avrodan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olan firmalar, dijital hizmet vergisinden muaftırlar.
Vergiye mutabık olan kişinin ya da firmanın, finansal muhasebe açısından bir grubun üyesi olması hâlinde, dijital hizmet vergisinin uygulanmasında dahil olduğu konsolide bir grubun vergi kapsamına giren hizmetlere ilişkin elde ettiği hasılat dikkate alınır. İlgili hesap dönemi içerisinde açıklanan miktarın her ikisinin de belirtilen sınırca ihlal edilmesi durumunda muafiyet sona erer ve aynı zamanda miktarın aşıldığı vergilendirme dönemini (ayı) takip eden dördüncü vergilendirme döneminden (aydan) itibaren dijital hizmet vergisi mükellefiyeti başlar. Konuyla ilgili olarak miktarın aşılıp aşılmadığının tespitinde, hesap döneminin üçer aylık dönemlerinin sonu itibarıyla ilgili hesap dönemi içinde elde edilen kümülatif hasılat dikkate alınır. Birbirini takip eden iki hesap dönemi (iki takvim yılı) boyunca belirtilen miktarın herhangi birinin altında kalanların vergi muafiyeti, izleyen hesap döneminden itibaren tekrar başlar. Konsolide grup, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları veya Türkiye Finansal Raporlama Standartları uyarınca konsolide finansal tablolarda yer alan tüm işletmeleri ifade eder.
Dijital Hizmet Vergisinden Muaf Olanların, Muafiyet için Gerekli Belgelendirme ve Bildirim Yükümlülükleri Nelerdir?
Bir hesap dönemi içinde verginin konusuna giren hizmetler dolayısıyla Türkiye’de elde edilen hasılat tutarı belirtilen haddi aşmakla birlikte dijital hizmet vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeyen yurt dışında yerleşik dijital hizmet sağlayıcılarının vergiden muaf olduklarını, Türkiye ile birlikte dünya genelinde en az beş ülkede faaliyette bulunan bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından, mevzuatta yapılan açıklamalara ve uluslararası denetim standartlarına uygun olarak düzenlenecek bağımsız denetim raporuyla, ilgili hesap dönemini takip eden 31 Mayıs tarihine kadar tevsik etmeleri şarttır.
Dünya’da Dijital Hizmet Vergisi
İngiltere hükümeti, AB ve dünya çapındaki diğer ülkeler tarafından uygulamaya konulan Dijital Hizmet Vergisi, dijital hizmet sektöründeki şirketlere uygulanan bir vergidir. Vergi otoritelerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, fiziksel olarak başka ülkelerde bulunurken dijital hizmetler sunan şirketleri vergilendirmeye çalışmaktır. Ülkelerin muhasebecileri tarafından genellikle büyük şirketlerin çok az kurum vergisi ödediğini görülmektedir. Önde gelen dijital şirketler özellikle Amazon ve Apple gibi çevrimiçi pazarda büyük bir paya sahip, büyük kazançlar elde eden firmalardır.
Verginin kendisi, dijital hizmet sağlayan herhangi bir şirket için geçerlidir. Aynı zamanda tüzel kişilere de uygulanmaktadır. Dijital hizmet sağlayıcılarının küresel satışları 500 milyon doları aşmıştır. Dijital hizmet sağlayıcı firmaların İngiltere satışları 25 milyon doları aştı. Bu kazanç uygulanan dijital hizmet vergisi sayesinde %2 oranında vergilendirilmiştir. Çevrimiçi bir pazarda işlem sahibi taraflardan birinin Birleşik Krallık kullanıcısı olması durumunda, bu işlemden elde edilen tüm gelirler Birleşik Krallık kullanıcılarından elde edilmiş gibi değerlendirilecektir.
1 Nisan 2020’den bu yana, Birleşik Krallık hükümeti Google, Amazon ve IBM dâhil olmak üzere birçok büyük şirketi etkileyecek bir dijital hizmet vergisi getirdi. Çoğu dijital hizmet şirketi Amerika menşeli olduğundan, Eski başkan Donald Trump, bu durumun Amerikan şirketlerini ne kadar olumsuz etkilediğini belirlemek için verginin getirilmesine ilişkin bir soruşturma başlatmayı planlamıştı. Ancak seçimleri kaybetmesiyle yeni durum nasıl şekillenecek şimdilik bilinmiyor. Özellikle Amerika menşeli büyük firmalar bu vergiden muaf olmak istiyorlar.
Şüphesiz ki dijital hizmet vergisinden en çok etkilenecek ülke ABD’dir. Tüm Dünya’ya dijital olarak hükmeden ülke konumunda olmasının yanı sıra dijital pazarda da öncü konumdadır. Amerikan şirketlerinin ezici bir çoğunlukla etkilendiği inkâr edilemez. Bununla birlikte, verginin asıl amacı Amerikan şirketlerine saldırmak değil, bunun yerine KDV kullanılarak kolayca vergilendirilemeyen keyfi ürünler üreten ve vergi azaltma yöntemlerini kullanan büyük şirketlere son vermektir. Vergi aynı zamanda belirli bir ülkeye yönelik değildir. Ancak bilinen üzere dijital hizmet şirketlerinin büyük çoğunluğunun Amerika’dan özellikle Silikon Vadisi’nden çalışmalarına devam etmektedir.