“Kripto para, işlemlerini güvence altına almak için kriptografi kullanan, çalışma şekli nakde alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital unsurdur.” Şeklinde tanımlanmıştır. Kripto para sanal olarak tanımlanmasının sebebi bazı özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Öncelikle kripto para taklidinin yapılabileceği herkesçe bilinen somut bir nesne değildir. Değeri altın ve gümüş paralardaki gibi eritildiğinde gram olarak taşınmaz, gümüş veya altın karşılığı olan belge de değildir. Devletler sadece kendi bastıkları parayı baz aldığı için sanal para kanun nezdinde geçerliliği olan bir değişim aracı da değildir.

Değerli oluşu; taklit edilemeyişi, muhasebe defterinin kırılması imkansız şifrelerle sağlandığı, parayı basan tüzel kişiliğin keyfi hareketleriyle değerinin düşürülmesinin ihtimalinin olmayışından kaynaklıdır. Kripto paralar sadece sahibinin emriyle el değişebilir.

Kripto Paranın Hukuki Niteliği

Kripto paralarla ilgili Türk Hukukunda henüz bir düzenleme bulunmamakla beraber, , Ödeme Ve Menkul Kıymetler Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri Ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun elektronik paradan bahsetmiştir.

Ceza hukuku kapsamında

Türk Ceza Kanunu’nun kanunilik ilkesi gereği kanunda açıkça suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez. Kripto paraların işlenmesi, satılması veya kullanılması hakkında kanunda açıkça bir düzenleme mevcut olmadığından ceza hukuku kapsamında bir sorumluluk bulunmamaktadır.

Ancak kripto paraların suç sayılan fiilerde aracı olarak kullanılması halinde (örneğin kara para aklanması sebebiyle) tabii ki yaptırımı söz konusu olabilir. Başka bir olası durum da kripto paraya yatırım yapmak için gerçek para gönderen vatandaşa kripto paranın gönderilmediği durumda dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlar oluşabilmektedir.

Vergi hukuku kapsamında

Bildiğimiz üzere bir kazançtan vergi alınabilmesi için öncelikle vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi ve bilinmesi gerekir. Kripto paralar kanunda açıkça yer almadığı için ülkemizde vergi hukuku kapsamında kabul edilmemektedir. Fakat elektronik paranın kazanılması süreklilik arz ederse ve bu işten kar etme ve gelir elde etme gayesi taşınırsa kazancın ticari kazanç olarak nitelendirilmesi gayet makul olmakla birlikte vergilendirmenin ticari kazanç üzerinden gerçekleşmesi söz konusu olabilir.

Miras hukuku kapsamında

Bir kişi vefat ettiğinde, malvarlığı değerleri mirasçılarına geçmektedir. Ancak bu malvarlıkları miras yoluyla intikali mümkün olan malvarlığı olmalıdır. Kripto para da kişinin malvarlığı sayıldığına göre mirasçılarına tabii ki geçebilmektedir. Ancak bu durum diğer mal varlıklarından biraz farklılık göstermektedir.

KRİPTO PARALARIN HUKUKİ NİTELİĞİ VE MİRAS HUKUKU DURUMU 2
KRİPTO PARALARIN HUKUKİ NİTELİĞİ VE MİRAS HUKUKU DURUMU 2

Kripto para yatırımı yapanların cüzdan şifreleri kırılması neredeyse imkansız şekilde tasarlandığı için yatırım yapanların cüzdan şifrelerini güvendikleri biri ile paylaşmaları miras intikali için gerekmektedir. Aksi halde kişinin ölümünden sonra hiç kimse kripto paraya ulaşamaz. Yani sanal parada işlem yapmak için kullanılan özel anahtar mirasçıların bilgisi dahilinde değilse hesaba giriş mümkün olmamaktadır.

Özetle kripto paraların miras kalması hukuken mümkün. Fakat bazı durumlarda (kişinin cüzdan şifrelerini yakınıyla paylaşmaması) mirasın geçişi mümkün görünmemektedir

Kripto paraların miras kalmasıyla ilgili bir durum geçtiğimiz günlerde yaşanmıştı. Vefat eden eşinin hesabında yirmi bin liradan fazla değerde Bitcoin bulunan kadın, konuyu vergi dairesine taşımış; vergi dairesi de TC uyruğunda bulunan kişilere ait mallar ve bu malların veraset ya da başka şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğunu hatırlatmıştır.

Vergi dairesi yazısında veraset ve intikal vergisindeki ilgili maddede geçen “mal tabirinin, mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen diğer bütün hakları ve alacakları ifade ettiğini vurgulayarak hayatını kaybeden kişinin hesabındaki Bitcoin’in mirasçılar tarafından veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Vergi dairesinin açıklamaları eşliğinde, ölen kişinin kripto para yatırımının mirasçılarına geçip geçemeyeceği hakkındaki tartışmalar da son bulmuş oldu.

Mirasçılar, ölen kişinin sanal defterini miras hukuku konusunda uzman avukat aracılığıyla inceleyerek ve kripto paranın kayıtlı olduğu borsaya başvurarak kendilerine intikalinin gerçekleşmesini sağlayabileceklerdir.

0 Shares:
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hukuka Giriş, istenmeyen yorumlar için Akismet eklentisini kullanıyor. Yorum verinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

You May Also Like
6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMA KANUNU KAPSAMI ve KİŞİSEL VERİ SORUMLULARININ KANUNİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Devamını Gör

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU KAPSAMINDA VERİ SORUMLULARININ KANUNİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Veri sorumlusu kavramı kanun tarafından tanımlanmıştır. Kişisel verilerin çeşitli sistemlere kaydolma aşamalarını belirten, veri kayıt sistemini oluşturulmasını sağlayan ve bu sistemi işleten kişiler olarak nitelendirilmektedir. Bu kişiler gerçek kişi olabildiği gibi tüzel kişi de olabilir.
Devamını Gör
YAPAY ZEKANIN (AI) HUKUKİ STATÜSÜ
Devamını Gör

YAPAY ZEKANIN (AI) HUKUKİ STATÜSÜ

Yapay zekanın sağladığı avantajlar ile günlük hayatta yerini edinen milyonlarca akıllı sistemin hayatımızı kolaylaştırdığı su götürmez bir gerçektir. Peki yıllar geçtikçe ve yazılımlar geliştikçe, yapay zeka hayatımıza daha fazla etki etmeye başladıkça ve belki de şimdilik bebeklik evrelerine şahit olduğumuz dönemlerinin yalnızca anılardan ibaret kaldığı yakın bir gelecekte bu metodolojiye hakim akıllı sistemlerin hukuki durumu ne olacak? Bu kapsamda başta yapay zeka kullanan sistemlerin kişiliklerinin varlığına ve şayet elektronik de olsa ortada bir kişilik kavramı varsa hukuki açıdan sorumlu kılınıp kılınamayacağına hemen ardından doktrinlerimiz ile elde ettiğimiz bulguları Avrupa Parlamentosu Kararları'nın ışığında inceleyeceğiz.
Devamını Gör