Bilişim teknolojileri ile beraber internet ortamının gelişimi son dönemde oldukça hızlı bir şekilde ivmelenmiştir. Teknoloji sürekli olarak gelişmekte, bu gelişim toplumun güncel yapısını ve genel işleyişini sürekli olarak değiştirmektedir. Bilişim sistemlerinin bu denli ileri gelişmiş olması teknik olarak bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bireylerin yasal olmadan, şahısların, kurumların, kamu dairelerinin sistemlerine izinsiz girmeleri, Türk Hukukunda suç unsuru oluşturduğundan cezalandırılmaktadır.

Türk Hukukunda bilişim sistemlerine girme suçu güncel olarak Ceza Kanunu’nda yer almaktadır. Bilişim sistemlerine dair suçlar yeni suç tipi olarak adlandırmaktadır. Bilişim sistemlerine girme suçunun yasalarda ceza müeyyidesi olarak yer almasının haberleşmenin kişisel gizliliğini sağlaması, toplumsal düzenin işleyişinin koruma altına alınması, sistem kullanıcılarının haklarının koruma altına alınması ve tüm kapsayıcı bilişim suçlarının önüne geçilme çabası gibi amaçlar bulunmaktadır.

Türk Ceza Hukuku kapsamında kanun koyucuların bilişim alanındaki gelişmeleri, değişimler ve yenilikleri takip etmesi gerekmektedir. Bu durum her ne kadar bazı zorlukları beraberinde getirse de, toplum düzenini sağlamak ve kişisel veri güvenliğini korumak adına büyük önem arz etmektedir. Bahsettiğimiz bu zorluk hukukçuları da kapsamaktadır. Hukuk alanında belli bir alanda uzmanlaşmak mesleki gelişim anlamında önemlidir. Hayatımızın içerisine yeni giren bir suç unsurunda uzmanlaşmak ise bilişim anlamında bilgi gerektirmekte, bu alanı sürekli takip etme zorunluluğu doğurmaktadır.

Bilişim Sistemine Girme Suçunun Cezası

Bilişim sistemlerini girme suçu birçok farklı şekilde incelendikten sonra incelendiği duruma göre ceza almaktadır. Cezaları arttırıcı sebepler bulunsa da cezaları azaltıcı sebepler de bulunmaktadır. Bilişim sistemine girme suçunun cezası Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde bahsedilmiş olup, bir yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası olarak belirtilmiştir. TCK md.243/fk.1’e göre bu ceza yaptırımının uygulanabilmesi için şahsın bir bilişim sistemine yasa dışı şekilde girmesi, orada kalmaya devam etmesi gerekmektedir.

Aynı ceza maddesinin 3.fıkrasına bakılırsa eğer, bilişim sistemine giren biri eğer sistemdeki verileri siler ya da değiştirirse, cezası 6 aydan 2 yıla kadar olacaktır. Örneğin herhangi bir Twitter kullanıcısının hesabına girilir ve içeride yer alan tüm veriler silinirse veya değiştirilirse bu suçu işleyen şahıs bu ceza maddesinin 3. fıkrasından cezalandırılacaktır. Bilişim sistemlerine girme cezasının saptamak yargı oranları tarafından da kolay olmamaktadır. Örneğin çoğu sosyal paylaşım platformunun ülkemizde temsilciliği bulunmamaktadır. Bu platformlar ile ilişkili bir suç unsuru oluştuğunda veri toplamak için şirketler ile görüşülmesi ve yazışmalar yapılması gerekmektedir. Bu durumda veri toplama bilgi edinme açısından oldukça zor olmaktadır.

Bilişim sistemlerine girme suçunun tespitinde IP tespiti de oldukça önemlidir. Şahısların kendi kullanmış oldukları bilgisayarlar, cep telefonları, kısaca internetin bağlı olduğu her cihaz özel bir IP adresi içermektedir. Bu IP adresine göre suç tespiti yapılabilmektedir.

Bilişim Sistemlerine Girme Suçunun Özel Görünüş Biçimleri

1-Teşebbüs
Yukarıda belirttiğimiz üzere bilişim sistemlerine girme suçunun oluşması için suçun tamamlanmış olması gerekmektedir. Örneğin kişisel bir facebook hesabına başkasının izinsiz ve yasadışı olarak giriş sağlaması suç unsuru oluşturduğundan bu durum cezai müeyyideye tabidir. Suça teşebbüs ortamının oluşması için ortamlara girişlerde giriş yapan kimsenin yetkinliği ve yapılan ortam oldukça önemlidir. Örneğin son derece korunaklı bir sisteme giriş yapmak için aklınızdan bir şifre uydurduğunuzda bu durum teşebbüs unsurlarını oluşturmayacaktır. Ancak bilişim alanında uzman, hacker olarak adlandırılan şahısların yine aynı şekilde korunan bu tür sistemlere giriş yapmaya çalışması teşebbüs unsuru oluşturacaktır ve suça teşebbüsün varlığı kabul görecektir.


2- İçtima
Bilişim sistemlerine girme suçu zincirleme suç olarak gelişebilmektedir. Bir bireyin başka bir bireyin kişisel hesabına izinsiz olarak farklı zamanlarda, defalarca girmesi, suçu zincirleme hale getirecek ve cezai yaptırımları dörtte üçüne kadar arttıracaktır. İçtima durumunu daha somutlaştırarak anlatmak gerekirse, örneğin herhangi bir sisteme girildiği zaman bilişim sistemlerine girme suçu gerçekleşmiş oluyor. Yine aynı bilişim ortamında detaylı olarak gizlenmiş ve şifrelenmiş herhangi bir dosyanın ya da belgenin de incelenmesi ve ulaşılması durumu kişisel hakların gizliliğini ihlal edeceğinden farklı bir suç unsuru oluşmuş olacaktır ve cezai yaptırım iki suç içinde uygulanabilecektir.


3-İştirak
Bilişim sistemlerine girme suçunda suça iştirak ettirme durumları görülebilir. Bu konu üzerinde, herhangi bir bilişim sistemine girmek isteyen birey bu alanda yeterli bir bilgisi olmadığı durumlarda, bilişim sistemleri ile alakalı bilgiye sahip diğer bireylere bu fiili gerçekleştirmesi konusunda çaba göstermesi azmettirme durumunu ortaya çıkaracaktır. Bu durumda fiili gerçekleştiren fail suçu kendi amacı için işlemese de suça iştirak ettiği için ilgili ceza maddesinde yargılanır.

1 Shares:
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hukuka Giriş, istenmeyen yorumlar için Akismet eklentisini kullanıyor. Yorum verinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

You May Also Like
Blockchainin kamu idaresinde olası etkileri
Devamını Gör

BLOCKCHAIN’IN KAMU İDARESİNDE OLASI ETKİLERİ

Blokzincir kavramı sürekli olarak değişen ve gelişen teknolojinin yeni yeni hayatımıza sunduğu bir tanımlamadır. Blokzincir yerleşik bir ağ üzerinde yer alan işlemlerin sürekli olarak kaydedilmesini sağlamaktadır. Blokzincirde her blok, önceki bloklar ile bağlantılı durumdadır ve şifrelenmiş sistemler ile korunmaktadır. Bundan dolayı bu sisteme saldırmak ve bu sistemi kırmak son derece zorlu bir iştir. Blockchain’in kamu idaresinde olası etkileri konusuna değinmeden önce blockchain yani blokzincir kavramını tanımlamak önem arz etmektedir. Blokzincir kavramı aslında teknolojinin hayatımıza sokmuş olduğu bir çeşit yenilik olarak da tanımlanabilir. Kamu kurumları tarih boyunca teknolojiye ayak uydurarak gelişime açık bir pozisyonda yer alarak kamu işlemlerini kolaylaştırmaya ve hızlandırmayı hedeflemişlerdir. Blokzincir de kamu idaresinde dijitalleşmeyi artırmak için önemli bir gelişim olarak dikkat çekmektedir.
Devamını Gör
GÖRSEL VE İŞİTSEL KONFERANS SİSTEMİ SEGBİS'İN CEZA MUHAKEMESİNDE KULLANILMASI
Devamını Gör

GÖRSEL VE İŞİTSEL KONFERANS SİSTEMİ SEGBİS’İN CEZA MUHAKEMESİNDE KULLANILMASI

Video konferans yöntemi iş toplantıları, eğitim ve birçok çeşitli etkinlik alanında kullanılabildiği gibi, adli makamlarca hukuki sebeplerle de kullanılmaktadır. Ceza Muhakemesinde Video konferans Yönteminin (SEGBİS) Kullanımı adli makamların yükünü hafifleten bir yöntemdir. Sesli ve görüntülü bilişim sistemi (SEGBİS) ses ile görüntüyü aynı anda işler ve kaydeder. Sistem profesyonel bir şekilde kullanılmalıdır. Çünkü kullanılan görüntüler birer belge niteliği taşıdığı için, görüntü görülebilir, ses anlaşılabilir, vücut hareketleri ve yüz ifadeleri seçilebilir şekilde kayıt sağlanmalıdır. Sesli ve görüntülü bilişim sistemi ile elde edilen görüntüler ve sesler, elektronik imza ile imzalanır ve adli makamlarca güvenli bir şekilde saklanır.
Devamını Gör