TÜRKİYE’DE YOKSULLUK NAFAKASI VE ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE YAPTIRIMLARI
Devamını Gör

TÜRKİYE’DE YOKSULLUK NAFAKASI VE ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE YAPTIRIMLARI

Nafaka isteyen eş çalışma gücünden yoksunsa ve ne bir mirası ne de başka geliri yoksa yoksulluk nafakası alabilir. Talepte bulunanın belli bir meslek sahibi olduğunun öğrenilmesi, yoksulluğunu ortadan kaldıracak şekilde iş bulma olanağı bulunmasına rağmen çalışmayı reddettiğinin anlaşılması halinde, bu durum TMK md.2 uyarınca dürüstlük kuralı ile bağdaşmadığından lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmemelidir.
Devamını Gör
BORÇLAR KANUNU'NA GÖRE ZAMAN AŞIMI
Devamını Gör

BORÇLAR KANUNU’NA GÖRE ZAMAN AŞIMI

TBK 149’a göre zaman aşımı süresi borcun muaccel olduğu andan itibaren (yani ödenmesi gereken gün) başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hallerde zaman aşımı bu bildirimin yapıldığı günden itibaren başlar. Borcun ifasının bir süreye bağlanmadığı hallerde ise ifa zamanı borcun doğduğu an olacağı için zaman aşımı süresi de borcun doğduğu andan başlar.
Devamını Gör
GAİPLİK KARARI NEDİR? NASIL ALDIRILIR?
Devamını Gör

GAİPLİK KARARI NEDİR? NASIL ALDIRILIR?

Bazen de kişinin ortadan kayboluşu öyle şartlar içerinde gerçekleşir ki onun hayatta mı yoksa ölü mü olduğu konusunda kuşku duyulur. Kişinin cesedi bulunmadığı için öldü kabul edilemeyen fakat kaybolduğu durumun ölüm sonucu doğurduğu ihtimalinin yüksek olduğu durumlar hukuk düzeni gereği bakımından sorun teşkil eder. Kişinin mal varlığı hakları, varsa evliliği, miras durumu askıda kaldığı için bütün hukuk düzenleri bu belirsizliği ortadan kaldırmak için farklı yöntem uygular. Türk Medeni Kanunu da büyük ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun süre haber alınamamış kişinin ölümü yüksek ihtimal olduğundan dolayı kaybolan kişinin kişiliğine gaiplik kararı ile son verir.
Devamını Gör