İnternet satışı kavramı siparişin, satın almanın sürecine dahil olan ödemenin (EFT, Havale, kapıda ödeme gibi) alıcı ve satıcının fiziki anlamda aynı mekan ve zamanda karşı karşıya gelmeden gerçekleştiği sanal satış olarak tanımlanabilir.
Vergi Usul Kanunu’na göre internet satışı, “mal ve hizmetlerin sipariş ve satın alma süreçlerinin tamamının internet üzerinden gerçekleştiği satış biçimini ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır. Maliyenin veya sizin satıcıya bu satışın belgesi nerede? İade yapmam gerektiğinde ne yapmam lazım? Gibi sorular sorması/sormanız da internetten satışın beraberinde getirdiği bir yeniliktir. Alışılmışın dışında gerçekleşen teknolojik değişimlerin getirdiği soru işaretleriyle e-fatura kavramı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenerek 5 Mart 2010 tarihinde hayatımıza girdi.
Zamansal ve ekonomik açıdan tasarruf sağlayan e-fatura alıcı ve satıcı arasında güven faktörünü amaçlamakla beraber, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip bir belgedir. Bu bakımdan e-faturalar sadece alıcıdan satıcıya elektronik ortamda aktarılmasıyla kâğıt faturadan farklılık gösterir. E-fatura ile beraber satıcı kargo masraflarından, faturanın kaybolması riskinden tamamıyla kurtulmuş oldu. Bu sebeple 2010 yılından itibaren e-fatura mükellefiyeti olan birçok şirket büyük oranda tasarruf etmiş oldu.
E-faturanın nasıl verileceği satıcı ve alıcının vergi mükellefi olup olmamasına göre değişmektedir.
Örneğin internet üzerinden alışveriş yapacak olan kişiler vergi mükellefi ise ve e-fatura UBL (Universal Business Language) sistemine dâhilse ve aynı zamanda satıcı da e-fatura sistemine kayıtlıysa satın alan kişiye sistem üzerinden e-fatura gider.
Alıcı e-fatura sistemine kayıt olmamış bir vergi mükellefi ise ve satıcı e-arşivde fatura düzenleme yetkisine sahipse faturanın ilk nüshası kağıt şeklinde alıcıya gönderilir, e-fatura da sistem üzerinden satıcıda kalır.
E-faturada yer alması gereken bilgiler
Öncelikle satış internet üzerinden gerçekleştiği için satış işleminin gerçekleştiği web site adresi, ödeme tarihi ve şekli, gönderiyi taşıyanın kimlik bilgisi (ad-soyad, TCKN bilgisi), malın gönderildiği ya da hizmetin ifasının gerçekleştiği tarih yer almak zorundadır.
Peki 2020’de güncellenen ve 2021’de değişmesi öngörülen, güncellenen e-faturaya geçiş şartları nelerdir?
E-fatura hakkında bilinmesi gereken önemli detaylar
- E-fatura sistemine kayıt olduktan sonra kesilecek tüm faturalar mali mühür ile iletilir.
- Mali mühürlerin üç senede bir yenilenmesi gerekir.
- E-faturaya zorunlu geçen işletmeler, e-deftere de geçmek zorundadırlar.
- E-faturaya geçen firmalar 1 Ocak 2020 tarihinde e-arşiv faturaya geçmek zorundadırlar.
e-Faturaya geçiş şartları
Bildiğimiz gibi 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu ile yapılan düzenlemeler kapsamında zorunlu olan e-fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu uygulamaları 1 Temmuz 2020 tarihiyle başlatıldı.
Geçtiğimiz dönemlerde e-fatura sistemine dair en önemli değişme ciro limitinde yaşandı. 2019 yılında 10 milyon TL olan ciro limiti yayınlanan tebliğ ile 5 milyon TL’ye düşürüldü. 2020 yılı için; 2019 ve 2018 yıllarında cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar 1 Temmuz 2020’ye kadar e-faturaya geçmeleri zorunlu kılındı.
E-arşiv hakkında
E-fatura mükellefi olmayan kişi veya işletmelere elektronik ortamda fatura gönderilmesine imkan tanır. Yıllık cirosu 5 milyon TL’yi geçen tüm firmaların e-arşiv kullanması zorunludur. E-fatura ise sadece e-fatura mükellefi olan işletmelere ve kişilere gönderilir yani e-fatura sadece kurumlar arası elektronik faturalaşma imkanı sağlar. E-faturada e-arşiv gibi zaman damgası da mevcut değildir.
2021 yılı e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu
- 2019-2020 yılında cirosu 5 milyon TL’yi aşan firmaların 1 Temmuz 2021’de e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine, 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu tutuldu.
- 2018-2019 yılında cirosu 5 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2020’de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmaların 1 Ocak 2021 tarihinde e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu hale geldi.
- ÖTV’ye tabi bazı mallar imal veya ithal eden satıcılar
- İnternet üzerinden aracılık hizmeti verenler
- Tüccar ya da komisyoncu olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşanlar e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunanlar arasındadır.
e-Arşiv kullanım zorunluluğu
e-Arşiv sistemine geçiş şartlarıyla ilgili maddeleri düzenleyecek olursak,
1 Ocak 2020 tarihine kadar:
- Mevcut durumda e-fatura mükellefi olan firmaların,
- İnternet üzerinden ilan yayınlayan veya hizmet satanlara aracılık eden firmaların,
- Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan birine 30 bin TL’nin üzerinde fatura düzenleyeceklerin
- Aynı gün içinde vergi mükelleflerine, tüm vergiler dâhil 5 bin TL’nin üzerinde fatura düzenleyenlerin
E-arşiv faturaya geçiş yapmaları gerekiyor.